Informacje z rynków rolnych 20 V 2016
Polska – W okresie I-II 2016 roku eksport cukru w dół, import w górę
(…) W okresie styczeń-luty 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 47,7 tys. ton, a jego wartość 22,3 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 34,4 i 27,9%. (…) W okresie styczeń-luty 2016 roku import cukru do Polski bardzo dynamicznie i było aż o 3,7 razu większy, wynosząc 43,7 tys. ton, a jego wartość była ponad trzykrotnie wyższa, wzrastając do 18,6 mln €. (…) W okresie styczeń-luty 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie spadło o 85,4% do 3,7 mln € i o 93,3% do 4,1 tys. ton. (…)

UE – Europejski kontrakt na cukier ruszy w czerwcu
Nowy kontrakt terminowy na cukier ma ruszyć 20. czerwca w 2016 roku. Instrument będzie nominowany w euro. Terminy realizacji to marzec, maj, sierpień, październik i grudzień, czyli jak dla cukru białego w Londynie. Do końca roku kontrakt ma być objęty promocją, która znosi opłaty transakcyjne i za dostawę. (…)

USA – Cel zużycia biopaliw w 2017 roku większy o 4%?
Z nieoficjalnych informacji wynika, że amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) zaproponuje cel zużycia biopaliw na 2017 roku w wysokości 18,8 mld galonów, czyli o 4% więcej niż wytyczne na 2016 roku (18,11 mld gal).

Czarnikow – W sezonie 15/16 światowy deficyt cukru powyżej 11 mln ton
Londyńska firma handlowa Czarnikow zwiększyła swój szacunek deficytu cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 8,2 do aż 11,4 mln ton.

Brazylia – Kampania w sezonie 16/17 lepsza dla cukru niż bioetanolu
(…) Z kolei rządowa agencja Conab oszacowała, że w sezonie 2016/17 areał trzciny cukrowej w Brazylii jest większy w relacji rocznej o 5,4% i wynosi 9,07 mln hektarów, co jest rekordowym wynikiem. (…) W całej Brazylii produkcja cukru została oszacowana na 37,5 mln ton wobec 33,5 mln ton rok wcześniej. Produkcja bioetanolu nieznacznie zmniejszy się, o 0,4% do 30,34 mld litrów (…)

Parlament europejski za oznaczaniem kraju pochodzenia mięsa i mleka w przetworach
W dniu 11 maja br. Parlament Europejski poparł projekt wprowadzenia obowiązkowego oznakowania kraju pochodzenia dla mleka o niskim stopniu przetworzenia (sery i kremy) oraz mięsa w przetworach (kiełbasy i bekon). Zdaniem Europarlamentarzystów obowiązkiem znakowania powinny zostać objęte także produkty wyprodukowane z jednego surowca oraz te, których zawartość głównego surowca wynosi ponad 50% całości produktu. (…)

Rośnie ubój trzody chlewnej w UE
Od stycznia do lutego br. liczba ubojów trzody chlewnej w państwach członkowskich UE zwiększyła się o 1,1% w skali roku do 42,7 mln szt. Największe wzrosty zanotowano na Słowacji (+69%), Łotwie (+17%), w Słowenii (+14%), na Węgrzech (+7%) i w Polsce (+6,4% do 3,6 mln szt.). (…)

 
Źródła: Reuters, Dz.U. UE, KE, Agra Facts
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót