Informacje z rynków rolnych 4 III 2016
Francja – Tereos chce zwiększyć zbiory buraka cukrowego o 1/5
Francuski koncern cukrowniczy, Tereos zamierza zwiększyć zbiory buraków cukrowych w 2017 i 2018 roku do 18 mln ton. W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) koncern zebrał 15 mln ton. Więcej buraków – celem jest wzrost zbiorów o 20% – to element strategii, która ma zrekompensować oczekiwany spadek cen cukru po zniesieniu kwotowania jego produkcji w UE w październiku 2017 roku. (…)

FAO – W styczniu potaniała żywność i cukier
W styczniu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 2%, spadając do 150,4 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 16%. Ceny żywności są obecnie najniższe od blisko siedmiu lat. (…) Z kolei indeks cukru FAO obniżył się w styczniu najsilniej z całej grupy, o 4%, spadając do 199 punktów. (…)

Polski handel mięsem, żywcem oraz przetworami mięsnymi w 2015 r.
W 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 796 mln EUR. (…)

Stabilny indeks światowych cen żywności FAO w lutym br.
W lutym br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt i wobec zmienionego indeksu ze stycznia wzrósł o 0,1% (0,2 pp.). W skali roku ceny żywności były jeszcze o 14,5% (25,6 pp.) niższe. W lutym br. podrożały wobec stycznia znacząco tylko oleje roślinne (+8%) i minimalnie mięso (+0,7% do 148,2 pkt). (…)

Rośnie unijna konsumpcja owoców i warzyw
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijne spożycie owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, tj. o 5,6% więcej niż w 2012 r., jednak o ok. 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012. Przypomnijmy, że zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. zaledwie w sześciu krajach UE odnotowano rekomendowaną wysokość spożycia. (…)

Światowy eksport warzyw w 2015 r.
Według wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. światowy eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton wobec 39,2 mln ton rok wcześniej. Największym eksporterem w skali globalnej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. (…)

UE i świat – Mniejsza globalna podaż rzepaku w bieżącym sezonie
W bieżącym sezonie 2015/16 prognozy globalnej produkcji rzepaku z końca lutego br. wzrosły o 0,8 mln ton (wobec końca października’15 r.), ale wobec poprzedniego sezonu 2014/16 będą mniejsze o 4,9% czyli o 3,3 mln ton do poziomu 64,2 mln ton wobec 67,5 mln ton sezon wcześniej oraz 69,7 mln ton przed dwoma sezonami. (…)

Rosja: Cła w eksporcie pszenicy pozostaną bez zmian
W ostatnim dniu lutego br. rosyjski minister rolnictwa poinformował, że nie widzi powodów aby dokonywać zmian w systemie ceł obowiązującym w eksporcie pszenicy. (…)

 
Źródła: , Dz.U. UE, KE, FAO, MF, Freshfel, Comtrade/Eurostat, Oil World
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót