Rynek mięsa 07.02.2014
UE – WYNIKI HANDLU MIĘSEM ORAZ ŻYWCEM WOŁOWYM W OKRESIE I-XI 2013
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-XI 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie około 310 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 8,6% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (134,3 tys. ton, wzrost o 14,6%), Urugwaju (48,2 tys. ton, spadek o 1,3%) oraz z Argentyny (44,9 tys. ton, spadek o 6,3%). (…)

ROSJA ZMIENIA ZASADY W IMPORCIE PRODUKTÓW WIEPRZOWYCH Z UE
Rosyjskie władze weterynaryjne Rosselkhoznadzor poinformowały, że od dn. 6 lutego br. unijne zakłady mogą wysyłać do Rosji produkty wieprzowe jedynie po spełnieniu określonych wymogów. Do świadectw weterynaryjnych towarzyszących przesyłkom należy dodać załącznik stwierdzający, że gotowe produkty wieprzowe lub produkty zawierające wieprzowinę, a także surowce pochodzenia zwierzęcego (wieprzowe) przeznaczone do produkcji pasz dla zwierząt domowych i futerkowych, eksportowane do Rosji, zostały poddane obróbce termicznej, naturalnej fermentacji lub dojrzewania. (…)

SPADEK CEN WIEPRZOWINY W NIEMCZECH I HOLANDII
Ceny wieprzowiny w Niemczech i Holandii spadły znacznie na skutek wprowadzenia przez Rosjan zakazu importu. Pod koniec ubiegłego tygodnia niemieckie ubojnie Tönnies and Vion Nord obniżyły ceny o 0,05 EUR/kg do 1,54 EUR/kg. Holenderski zakład Vion obniży prawdopodobnie ceny w tym tygodniu. (…)

UE – WZROST EKSPORTU, SPADEK IMPORTU WIEPRZOWINY W OKRESIE I-XI 2013 R.
Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu jedenastu miesięcy 2013 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,8 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,3% więcej niż w tym samym okresie 2012 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) i podroby (33%), których wysłano odpowiednio o 9% i 11% więcej niż przed rokiem. (…)

UE – WZROST CEN KURCZĄT BROJLERÓW W STYCZNIU BR.
Według wstępnych danych, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosła 191,8 EUR/100 kg i była o 0,4% wyższa niż w grudniu 2013 r., lecz o 1,5% niższa niż w styczniu 2013 r. (…)

SPADEK INDEKSU CEN ŻYWNOŚCI FAO W STYCZNIU BR.
W styczniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 203,4 pkt, obniżając się w stosunku do zmienionego indeksu z grudnia o 1,3%. W skali roku poziom cen był o 4,6% niższy. W styczniu potaniały prawie wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, z wyjątkiem artykułów mleczarskich (+1,3%). Najbardziej spadły ceny cukru (-5,6%), a w mniejszym stopniu olejów roślinnych (-3,8%), zbóż (-1,6%) i mięsa (-0,9% do 185,2 pkt). (…)
 
Źródła: FAMMU/FAPA na podst. Komisja Europejska, Rosselkhoznadzor, FAO
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót