Rynek mleka 10.01.2014
ZASADY UZNAWANIA ORGANIZACJI PRODUCENTÓW I ICH ZRZESZEŃ
Agencja rynku Rolnego (ARR) opublikowała zasady, na jakich w Polsce uznawane są organizacje producentów mleka i zrzeszenia organizacji producentów mleka, które mogą być tworzone na skutek wprowadzenie w życie pakietu mlecznego w Unii Europejskiej. Nowelizacja ustawy o organizacji mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2013 poz. 50 ze zm.), przewiduje możliwość uznawania organizacji producentów i zrzeszeń organizacji producentów. Uznanie organizacji producentów i zrzeszenia organizacji producentów następuje na podstawie złożonego do Prezesa ARR wniosku o uznanie organizacji producentów w sektorze mleka i przetworów mlecznych albo wniosku o uznanie zrzeszenia organizacji producentów w sektorze mleka i przetworów mlecznych. (…)

SPADEK GWARANTOWANEJ CENA SKUPU MLEKA FRIESLAND CAMPINA W STYCZNIU
W styczniu 2014 roku odnotowano spadek gwarantowanej ceny skupu mleka największej holenderskiej spółdzielni mleczarskiej działającej globalnie – Friesland Campina. W pierwszym miesiącu bieżącego roku cena ta została ustalona na poziomie 43 EUR/100 kg, (o 1 EUR/100 kg niższym niż przed miesiącem). Zniżka nastąpiła w związku z przewidywanymi minimalnymi spadkami cen mleka w poszczególnych mleczarniach koncernu. (…)

INDEKS ŚWIATOWYCH CEN ŻYWNOŚCI STABILNY CENY ART. MLECZARSKICH ROSNĄ
W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206,7 punktu, i był o 3,43% wyższy niż w analogicznym okresie 2012 roku kiedy to znalazł się na poziomie 214,1 punktu. Indeks ten był zaledwie o 0,16% wyższy niż w listopadzie 2013 r. Zaobserwowana stabilizacja jest efektem ponad 5% zwyżki cen przetworów mlecznych i niespełna 1% wzrostu cen mięs, co zrekompensowało dynamiczny spadek cen cukru (-6,3%) i mniej dynamiczne zniżki cen zbóż i olejów roślinnych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 12 miesięcy ubiegłego roku była o 1,6% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. i osiągnęła poziom 209,9 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął pułap o 5,26% większy w stosunku do jego poziomu z listopada, wynosił 264,6 punktu. Na tak dynamiczną zwyżkę wpłynął silny popyt na mleko w proszku (zwłaszcza z Chin), w związku z czym przetwórcy z półkuli południowej koncentrują się na wytwarzaniu tego typu produktów kosztem produkcji masła i serów. W następstwie takiej sytuacji, biorąc pod uwagę, że większość zapasów zostało już rozdysponowanych ceny masła i serów wzrosły bardziej niż ceny mleka w proszku. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ostatnim miesiącu 2013 roku na poziomie o 28,17% wyższym niż w dwunastym miesiącu 2012 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za cały 2013 rok osiągnęła rekordowy poziom 242,9 punktu i była o ponad 25,1% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku. Poprzedni rekord roczny wynosił 230 punktu i miał miejsce w 2011 roku.(…)

SPADKI CEN NA AUKCJI FONTERRY
Dnia 7 stycznia 2014 roku na otwartej po raz 107 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) zmniejszyła się średnia cena ze wszystkich kontraktów terminowych. Zaobserwowano spadki cen mleka w proszku (odtłuszczonego i pełnotłustego), bezwodnego tłuszczu mlecznego i maślanki w proszku. Zniżek tych nie zrekompensowały wzrosty cen masła, serów i kazeiny. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła z rekordowego poziomu 4,973 tys. USD/t odnotowanego na poprzednim przetargu do 4,943 tys. USD/t, tym samym o 0,9% niższa niż przed trzema tygodniami. Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 3,7% taniej niż na poprzednim przetargu (17 grudnia 2013 r.), spadły do poziomu 4,69 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 103 USD mniej niż przed miesiącem. (…)

 
Źródła: FAMMU/FAPA na podstawie, ARR, FrieslandCampina.com, FAO, globaldairytrade.info, informacje i obliczenia własne
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót