Rynek cukru 08.11.2013
UE – HOLENDERSKI CUKIER NA LIŚCIE CHRONIONYCH PRODUKTÓW
W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze K(UE) nr 1104/2013 rejestrujące jako gwarantowaną tradycyjną specjalność Basterdsuiker. Pod tą nazwą kryje się produkt uboczny produkcji cukru, jaki jest tradycyjnie wywarzany w Holandii. (…)

ROSJA – W GRUDNIU 2013 R. CŁO IMPORTOWE NA CUKIER SUROWY W DÓŁ O 18%
Rosyjski związek producentów cukru poinformował, że w ramach unii celnej między Rosją, Kazachstanem a Białorusią zostanie obniżona ze 171 do 140 USD/t stawka celna na import (…)

ABARES – W SEZONIE 2013/14 ŚREDNIE ŚWIATOWE CENY CUKRU SUROWEGO SPADNĄ O 11%
We wrześniu australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki ABARES utrzymało na niezmienionym poziomie swoją wcześniejszą prognozę światowego bilansu cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień). Globalna produkcja cukru została oszacowana na 181,1 mln ton, mniej o 1% w relacji rocznej. Konsumpcja ma zaś wzrosnąć o 2,2% do 176,3 mln ton. Sezon 2013/14 ma być 4 z rzędu, w którym produkcja będzie wyższa od zużycia. Nadwyżka spadnie jednak o 53% do 4,8 mln ton. (…)

FAO – W PAŹDZIERNIKU 2013 R. INDEKSY CEN ŻYWNOŚCI I CUKRU WZROSŁY
W październiku 2013 roku indeks cen żywności FAO wzrósł w relacji miesięcznej o 1% do 173 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 4%. W październiku ceny mięsa i produktów mleczarskich były stabilne. Indeks zbóż zyskał 1%, a olejów 2%. Natomiast indeks cukru FAO odnotował aż 7% wzrost do 223 punktów. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 7%. (…)

 
Źródła: Dz.U. UE, Reuters, ABARES, FAO
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót