Rynek cukru 12.07.2013
UE – WPROWADZENIE CUKRU POZAKWOTOWEGO WZROSŁO DO 600 TYS. TON
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 629/2013 wprowadzające na unijny rynek po raz czwarty w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) pozakwotowy cukier. Zgodnie z oczekiwaniami KE zdecydowała się wprowadzić 150 tys. ton cukru pozakwotowego. Opłatę wyrównawczą ustalono tym razem na 148 EUR/t. (…)

TAJLANDIA – W SEZONIE 2013/14 PRODUKCJA CUKRU MOŻE WZROSNĄĆ O 10%
Tajskie biuro ds. trzciny i cukru OCSB szacuje, że zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2013/14 wyniosą 110 mln ton, co pozwoli na produkcję 11 mln ton cukru. W relacji rocznej zbiory mają być wyższe o 11%, a produkcja o 10%. (…)

BRAZYLIA – W SEZONIE 2013/14 WZROŚNIE EKSPORT CUKRU, SPADNIE BIOETANOLU
Największa brazylijska firma handlowa Copersucar szacuje, że eksport cukru w środkowo-południowym rejonie kraju, gdzie zbiera się około 90% trzciny cukrowej w Brazylii, wzrośnie w sezonie 2013/14 (kwiecień/marzec) o 8% z 24 do 26 mln ton. Firma oczekuje aż 22% spadku wywozu bioetanolu, który ma wynieść 2,7 mld litrów wobec 3,3 mld l sezon wcześniej. Ograniczenie eksportu można wiązać z rosnącym popytem na bioetanol w kraju, głównie za sprawą zwiększenia obowiązkowego progu blendingu o 5 pp. do 25% i zniesieniu niektórych obciążeń fiskalnych na bioetanol. (…)

USDA – W SEZONIE 2013/14 ŚWIATOWA NADWYŻKA PRODUKCYJNA CUKRU MNIEJSZA O 1/3
Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 174,85 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, czyli o niecałe 400 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Konsumpcja wzrośnie zaś o ponad 2% do 168,15 mln ton. Nadwyżka produkcji nad konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie więc 6,7 mln ton i będzie o 1/3 mniejsza niż przed rokiem. (…)

 
Źródła: Dz. U. UE, Reuters
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót