Rynek mięsa 26.04.2013
UE – HARMONIZACJA SPRAWOZDAŃ DOTYCZĄCYCH DOBROSTANU ZWIERZĄT PODCZAS TRANSPORTU
Komisja Europejska podjęła decyzję o harmonizacji rocznych sprawozdań składanych przez państwa członkowskie w zakresie dobrostanu zwierząt podczas transportu, w celu sprawdzenia przestrzegania przepisów wynikających z prawa Wspólnotowego. Wymogi sprawozdawcze obejmują miejsce kontroli, identyfikację problemu oraz działania naprawcze podjęte przez państwa członkowskie. (…)

IMPORT MIĘSA OWCZEGO I KOZIEGO DO UNII W OKRESIE I-II 2013 R.
W pierwszych dwóch miesiącach 2013 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do Unii zwiększył się o blisko 23% w porównaniu z analogicznym okresem 2012 roku i wyniósł około 33 tys. ton. Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (28,2 tys. ton, 86% udział w handlu). (…)

UE – WYŻSZE CENY JAGNIĄT, STABILIZACJA PRODUKCJI MIĘSA OWCZEGO W 2013 R.
Jak prognozuje Komisja Europejska, w br. należy oczekiwać wzrostu cen jagnięciny oraz stabilizacji produkcji mięsa owczego, po skokowym jej wzroście na początku roku. W 2013 r. średnia cena ciężkich jagniąt wyniesie prawdopodobnie 521 EUR/100 kg, co oznacza, że będzie o blisko 5% wyższa niż w 2012 r. W 2014 r. ceny ciężkich jagniąt ustabilizują się na poziomie około 522 EUR/100 kg. Po rozczarowująco niskim poziomie cen ciężkich jagniąt na samym początku br., ceny tych zwierząt poszybowały gwałtownie w górę, jednakże w dalszej części roku raczej powrócą do poziomu notowanego w 2012 r. Dla porównania w 2013 r. średnia cena lekkich jagniąt zwiększy się skromniej, bo tylko o 0,7% do 604 EUR/100 kg, pozostając na tym poziomie również w 2014 r. (…)

UE – SYTUACJA CENOWA NA RYNKU KURCZĄT BROJLERÓW
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w marcu br. wyniosła 192,02 EUR/100 kg i w stosunku do lutego prawie nie zmieniła się (-0,01%). W porównaniu tym samym okresem 2012 r. kurczęta były droższe średnio o 3,4%. W marcu br. najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt (o ok. 5%) wystąpił w Hiszpanii i Portugalii. Najbardziej podrożały natomiast polskie kurczęta (+6% do 147,8 EUR/100 kg – 77% średniej unijnej), tracąc pozycję najtańszych w całej UE. (…)

UE – SPADEK EKSPORTU WIEPRZOWINY W STYCZNIU I LUTYM 2013 R.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 488,7 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,7% mniej niż w tym samym okresie 2012 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44%) i mrożona wieprzowina (42%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% i 9% mniej niż rok wcześniej. O ponad połowę niższe (-67%) były wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE, spadł również wywóz świeżego mięsa (-7%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+7%). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii. (…)
 
Źródła: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót