Rynek mleka 25.01.2013
MASŁO Z PSA WCIĄŻ WPROWADZANE JEST NA RYNEK UE
Dnia 15 sierpnia 2012 r. zakończył się ubiegłoroczny sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami (Program PSA). (…) Od dnia 16 sierpnia 2012 r. możliwe jest wprowadzanie masła ze składów na rynek. W ciągu pięciu miesięcy (tj. od dnia 16 sierpnia 2012 r. do 22 stycznia 2013 r.) na rynek Wspólnoty trafiło już 113,94 tys. ton masła z PSA. Stanowi to ponad 85,4% ilości, jaka w okresie od 1 marca do 15 sierpnia ubiegłego roku trafiła do prywatnego przechowalnictwa w ramach programu. (…)

ZANIECZYSZCZONE MLEKO W PROSZKU W POLSCE
W ubiegłym tygodniu Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wykrył zanieczyszczone substancje w waflach wyprodukowanych w firmie Magnolia z Lubuska po 22 listopada ubiegłego roku. Zostało wydane ostrzeżenie w tej sprawie. GIS zaalarmował, że problem może pojawić się także w innych miejscach, bo winna jest prawdopodobnie firma z województwa mazowieckiego dostarczająca mleko w proszku. Sanepid radzi, by zakupione produkty zwrócić w miejscu zakupu lub wyrzucić. Według informacji PAP dnia 16 stycznia 2013 roku w mleku w proszku używanym do produkcji wyrobów spożywczych pracownik zakładu "Magnolia" w Lubusku zaobserwował różowy granulat. (…) Zakład Magnolia zakupił 3 tony mleka, co do którego jest podejrzenie skażenia i wszystkie wyprodukowane z jego użyciem wyroby są wycofywane ze sprzedaży. Firma zaznacza, że potencjalne zagrożenie wiążą się jedynie z tymi partiami słodyczy, o których GIS informuje na swojej stronie internetowej, a wszystkie pozostałe wyroby wyprodukowane przez spółkę są bezpieczne. (…)

STABILIZACJA CEN MASŁA W UE
W 2012 roku ceny masła w Unii Europejskiej zmieniały się turbulentnie (…) Początek ubiegłego roku był kontynuacją zapoczątkowanego w ostatnich miesiącach 2011 r. pogorszenia koniunktury na unijnym rynku mleczarskim. (…) Ceny masła w UE spadały systematycznie od października 2011 r. ze średniego poziomu niespełna 3,9 EUR/kg do zaledwie 2,57 EUR/kg pod koniec maja 2012 r. Potem na skutek sezonowej obniżki dostaw przetworów mlecznych na półkuli południowej ceny masła zaczęły zwyżkować, by na przełomie czerwca i lipca ustabilizować się na poziomie ok. 2,73 EUR/kg. Kiedy wydawało się, że ceny masła znów powrócą na kurs spadkowy, nastąpił ich nieoczekiwany wzrost, który stymulowany był między innymi przez suszę w USA, (…) Od tego okresu aż do początku grudnia 2012 r. notowano systematyczne zwyżki cen masła. (…) Od połowy grudnia ubiegłego roku notowania cen masła w UE są stabilne i wykazują nieznaczne wahania tygodniowe. W dniu 13 stycznia 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,37 EUR/kg (…)

STATUS "WYSOKOBIAŁKOWY" DLA GRECKIEGO JOGURTU W USA
Pięciu członków Kongresu w USA apelowało do Amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa (USDA) o przeklasyfikowanie jogurtu greckiego na produkt będący źródłem białka w Narodowym programie Obiadów w Szkołach. Kongresmani zauważyli, że przeciętna porcja jogurtu greckiego zawiera więcej białka niż jakikolwiek inny ekwiwalent porcji ziaren zbóż (typowy jogurt grecki zawiera ok. 10% białka), ale nie jest uwzględniony w wykazie źródeł białka w bieżących materiałach żywieniowych USDA, ani nie jest uznawany jako rodzaj jogurtu w grupie produktów mleczarskich. Jogurt grecki to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi przemysłu spożywczego w USA. Greccy producenci jogurtów stanowią aktualnie prawie 30% (1,96 mld USD) krajowego rynku jogurtów.(…)

 
Źródła:FAMMU/FAPA na podstawie KE, PAP, USDA, MR, AMI ZMB, DairyCo, informacje i obliczenia własne
 
Więcej w pełnym wydaniu Wiadomości, dostępnych po wypełnieniu formularza subskrypcji.
powrót